Дали знаете зошто се “ежиме”?

0
231

Изгледа дека ова е феномен кој сме го наследиле од животните. Во животинскиот свет, оваа појава им помага на животните побрзо да се загреат. Кога им се заканува нешто, ова ежење им помага да изгледаат поголеми пред непријателот. Луѓето се ежат кога им е студено, или во некои емоционални ситуации. Тоа е резултат на потсвесната мисија на адреналинот.

Кожата се ежи кога ни е ладно, бидејќи така се брани од смрзнување. Нашето тело мора да има воглавно иста температура, па на студот малите мускули се грчат и со тоа се загреваат.

zosto-se-ezime-i-ni-se-stvrdnuvaat-bradavicite-01